Anoným zo Spišského Bystrého zavolal hasičom, aby prišli po uloženú ortuť

31.08.2006 Poprad

Spišské Bystré 31. augusta (TASR) - Neznámy muž v noci na dnešok telefonicky oznámil popradským hasičom, že v Spišskom Bystrom pri nákupnom stredisku na Part...
Spišské Bystré 31. augusta (TASR) - Neznámy muž v noci na dnešok telefonicky oznámil popradským hasičom, že v Spišskom Bystrom pri nákupnom stredisku na Partizánskej ulici nechal ortuť a vyzval ich, aby si po ňu prišli.

\"Nasledoval výjazd a na mieste hasiči skutočne našli sklenenú fľašu od sirupu približne s decilitrom ortuti. Bola zabalená v igelitovej taške a uložená na avizovanom mieste, \" povedal pre TASR zástupca riaditeľa Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Poprade Adrián Takáč.
Anonym volal krátko pred pol treťou nadránom z telefónnej búdky v Spišskom Bystrom. Uviedol, že \"asi deci ortuti\" má doma už vari 45 rokov. Nevie čo s ňou, aby ju teda hasiči vyzdvihli a bezpečne zlikvidovali. Takáč nevylúčil, že muž sa inšpiroval nedávno medializovaným prípadom nálezu ortuti v Bratislave. \"Oceňujem, že zavolal a nenechal nebezpečnú ortuť niekde pohodenú, prípadne, že neskončila v potoku, \" konštatoval zástupca. Podľa neho by bolo vhodné zvážiť možnosti legálnej likvidácie podobných nálezov, možno zberné centrá, aby nedochádzalo k zneužitiu nebezpečných látok.

Doplnené:

Spišské Bystré/Prešov - V súvislosti s nočným nálezom ortuti v obci Spišské Bystré v okrese Poprad, začal popradský policajný vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci pre zločin všeobecného ohrozenia.
Zástupca hovorkyne Krajského riaditeľstva PZ v Prešove Daniel Džobanik pre TASR spresnil, že doposiaľ neznámy muž oznámil telefonicky na linku 150 Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Poprade nadránom po pol tretej, že v obci je ortuť. Hasiči vzápätí informovali políciu.
Policajná hliadka na mieste zistila, že na odkladacej ploche telefónneho automatu pri parkovisku pred predajňou potravín je sklenená fľaša s obsahom 0,7 litra s tekutinou striebornej farby. Polícia uzavrela miesto nálezu a popradskí hasiči zaistili fľašu na expertízne preskúmanie. Podľa nich mohol byť vo fľaši asi deciliter ortuti.
Ako povedal pre TASR zástupca riaditeľa HaZZ v Poprade Adrián Takáč, anonym v telefonáte uviedol, že ortuť našiel doma, kde bola vyše 40 rokov.
 

Vyberte región

mark